Rolul inteligenței artificiale în inovația medicală – Studiu de caz: Diabeta

Lideri de opinie, autorități publice, antreprenori și specialiști din diverse profesii au participat, la sfârșitul anului trecut, la o conferință dedicată rolului inovației în societate. În cadrul conferinței, unul dintre subiectele discutate a fost dedicat aplicației Diabeta – chatbotul diabetologilor.

Dezvoltarea tehnologică prezentă în toate domeniile, mașinile electronice care pot face mai mult decât operații de calcul, senzorii montați pe ceasuri sau incorporați în telefoanele mobile sunt doar câteva exemple care ne arată că nu există activitate umană în care inteligența artificială să nu-și găsească aplicabilitatea.

Utilizarea inteligenței artificiale în domeniul medical se poate transla sub forma unor chatboți dezvoltați pentru anumite specializări. O astfel de aplicație, Diabeta, dezvoltată în România, ajută medicii să poată naviga prin ghidurile clinice și protocoale pentru prevenirea și tratarea diabetului. Profesioniștii din domeniul sănătății au acces la un pachet de informații standardizat, prelucrat și mereu actualizat, care include protocolul terapeutic și ghidul de management al diabetului zaharat. Acest pachet de informații este oferit ca răspunsuri la întrebările utilizatorilor și este disponibil gratuit medicilor, pe baza unui cont de utilizator ce poate fi solicitat pe www.diabeta.ro.

Chatboții au potențialul de a revoluționa asistența medicală, întrucât contribuie la creșterea substanțială și eficientizarea și creșterea acurateții detectării simptomelor și identificării afecțiunilor, îmbunătățind prevenția, îngrijirile post-recuperare și acțiunile de feedback.

Diabeta a fost dezvoltată de o companie românească, Apollo AI Technologies, specializată în crearea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor din comunitățile medicale profesionale administrate de Oameni și Companii, cu susținerea partenerilor Novo NordiskBoehringer Ingelheim și Medtronic.

Distribuie:

Citește mai mult

Citește și despre alte știri.