La ediția grupului de lucru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România, dedicată aplicațiilor inovatoare în sănătate, participanții, autorități, lideri de opinie și specialiști din lumea medicală au concluzionat că inteligența artificială în sănătate este un mod rapid și facil de a ne asigura că medicii au acces la toate informațiile necesare pentru a acționa în caz de urgență.
Medicii sunt foarte importanți și fac tot posibilul să fie permanent disponibili și să dedice suficientă atenție fiecărui pacient. Aceștia au, însă, un program foarte strâns, iar uneori este imposibil să fie disponibili pentru fiecare pacient. De aceea, aplicațiile care utilizează inteligență artificială pot fi foarte utile în a oferi suport informațional medicilor în legătură cu protocoalele oficiale de tratament.
Asistenții virtuali medicali sunt disponibili 24/7 și oferă informații utile instantaneu, mai ales, în momentele în care fiecare secundă e importantă.
O astfel de aplicație este Diabeta – primul asistent virtual dedicat diabetologilor. Diabeta simulează conversația umană și este disponibilă non-stop medicilor care caută informații legate de tratamentele disponibile pentru diabet. Utilizând tehnici avansate de procesarea limbajului natural, precum și un complex proces de adnotare a datelor, aplicația realizează interogări complexe pe volume mari de date și aduce rapid informația solicitată de către medic.
Diabeta este disponibilă gratuit profesioniștilor din domeniul sănătății, pe baza unui cont de utilizator. Medicii interesați se pot înscrie pe www.diabeta.ro pentru a avea acces non-stop la aplicație.
Diabeta a fost dezvoltată de o companie românească, Apollo Technologies, specializată în crearea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor din comunitățile medicale profesionale administrate de Oameni și Companii, cu susținerea partenerilor Boehringer Ingelheim și Medtronic.