”Diabeta s-a născut dintr-o necesitate. Pentru noi, medicii diabetologi, este extrem de important cum prescriem și în ce combinație prescriem terapia antidiabetică, mai ales atunci când trebuie să respectăm protocoalele de prescriptie. Îmi era însă foarte greu să navighez printre toate protocoalele terapeutice, care se modificau în permanență și nu mai știam care este ultima variantă de protocol care îmi permite să asociez molecule și care nu permite acest lucru. Mi-aș fi dorit să le am pe toate într-un sigur loc si cu o baghetă magică, cineva să le actualizeze instantaneu cu ceea ce suferea modificări. Așa a apărut ideea de a dezvolta Diabeta” a povestit conf. dr. Anca Pantea Stoian, coordonatorul științific al Diabeta, întreg procesul de dezvoltare al chatbotului dotat cu inteligență artificială.
După procesarea tuturor protocoalelor terapeutice pentru medicamentele incluse în programul național de diabet și a ghidului de diabet ce se află în vigoare, chatbotul Diabeta a trecut la învățarea manualelor pentru pompele de insulină, materialele pe care medicii diabetologi le au la dispoziție pentru inițierea pompei de insulină și înțelegerea algoritmului de calcul.
”Acum avem împreună medicație, instrumente de monitorizare și tratament pentru pacientul cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2, precum și recomandările de diagnostic și management pentru pacientul cu diabet, într-un chatbot unic. În momentul de față nu știu să existe vreo altă aplicație de acest gen, în întreaga lume, o aplicație care să înglobeze toate aceste componente” a completat conf. dr. Anca Pantea Stoian în intervenția sa.
Dezvoltarea Diabeta nu se oprește însă aici, iar ultima actualizare a adus opțiunea de a folosi chatbotul prin comandă vocală. ”Componenta de voce e foarte importantă, pentru că nu mai scriem aproape deloc șidoar interacționăm cu aplicația verbal. Aceasta ne poate spune exact dacă un anumit medicament se poate asocia cu inhibitorul de SGLT2, ce recomandari si ce bariere avem în presciere, ce reacții sau ce contraindicații există. Sunt informații care țin de specialitatea de diabet și pe care le regăsim într-o aplicație foarte prietenoasă și aflată la îndemâna tuturor specialiștilor” a declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian, în cadrul prezentării Diabeta, organizate pentru a marca un an de la lansarea chatbotului.
Medicul diabetolog a vorbit și despre posibile opțiuni suplimentare, care ar putea fi incluse în chatbotul Diabeta, precum o aplicație de programare a pacienților sau diverse alerte, care să avertizeze medicul, precum o rețetă care nu a fost ridicată sau un set de analize care nu au fost realizate sau sunt întârziate.
”Cred că avem posibilitatea să perfecționăm acest chatbot și să îl ducem la un nivel greu de atins de alte demersuri. Îmi doresc foarte mult să creăm o comunitate de medici, care să facă și altceva decât să prescrie pur și simplu o rețetă, iar aici inovația de tipul Diabeta e un instrument vital. Îmi doresc ca Noul An, 2024 să marcheze această îmbunătățire a aplicației ducând-o la nivelul de perfecțiune și să devină astfel primul și cel mai important instrument de lucru al medicilor diabetologi și nu numai, dar 100% în avantajul pacientului ” a declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian, în încheierea intervenției sale.
Diabeta este primul chatbot medical avizat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Această platformă inovatoare aduce în prim-plan o abordare inovatoare în gestionarea diabetului, asigurând accesul la informații precise și verificate în timp real. Diabeta procesează o bază vastă de informații din ghidurile și protocoalele oficiale de diabet, precum și Rezumatele Caracteristice ale Produselor utilizate în Programul Național de Diabet, pentru a furniza răspunsuri rapide și precise la întrebări legate de tratamentele disponibile pentru diabet. Dezvoltată de compania românească Apollo AI Technologies, #DIABETA a beneficiat de sprijinul partenerilor de prestigiu, precum Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim și Medtronic.